Dziś zrobiłam przepyszny jabłecznik z budyniem i chciałabym bardzo podzielić się ze wszystkimi tym super łatwym i szybkim przepisem:) Więc tak:
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- pół kostki margaryny (125g)
- 2 jaja
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 5 jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru
- bułka tarta
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka do budyniu
Margarynę rozpuszczamy i chłodzimy. Wlewamy do reszty wymieszanych składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ciasto na 2 części (większą 3/4 i mniejszą 1/4). Większą wykładamy na wysmarowaną margaryna i posypana bułką tarta blachę a mniejszą chowamy do zamrażalki.
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Podgotowujemy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon. Jeśli jabłka puszcza za dużo soku dodajemy troszkę bułki tartej tak aby uzyskac jednolita masę. Wykładamy je na ciasto.
Rozrabiamy 2 budynie w 3 szklankach mleka i wykładamy na jabłka. Wyciągamy schłodzone ciasto i trzemy je na tarce nad budyniem tworząc posypkę (kruszonkę). Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach. Życzę smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziekuje za kazdy dodany komentarz:) To wlasnie one daja mi poczucie, ze to co robie ma jakis sens. Za kazdy komentarz postaram sie odwdzieczyc.