Etykiety

poniedziałek, 22 października 2012

Pyszny jabłecznik

Dziś zrobiłam przepyszny jabłecznik z budyniem i chciałabym bardzo podzielić się ze wszystkimi tym super łatwym i szybkim przepisem:) Więc tak:


Składniki:


Ciasto:

- 3 szklanki mąki tortowej

- pół kostki margaryny (125g)

- 2 jaja

- cukier waniliowy

- 3/4 szklanki cukru

- łyżeczka proszku do pieczenia


Nadzienie:

- 5 jabłek

- 3 łyżeczki cynamonu

- 3 łyżeczki cukru

- bułka tarta

- 2 budynie śmietankowe

- 3 szklanki mleka do budyniu


                 Margarynę rozpuszczamy i chłodzimy. Wlewamy do reszty wymieszanych składników na ciasto i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ciasto na 2 części (większą 3/4 i mniejszą 1/4). Większą wykładamy na wysmarowaną margaryna i posypana bułką tarta blachę a mniejszą chowamy do zamrażalki.

                Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Podgotowujemy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon. Jeśli jabłka puszcza za dużo soku dodajemy troszkę bułki tartej tak aby uzyskac jednolita masę. Wykładamy je na ciasto.

                Rozrabiamy 2 budynie w 3 szklankach mleka i wykładamy na jabłka. Wyciągamy schłodzone ciasto i trzemy je na tarce nad budyniem tworząc posypkę (kruszonkę). Pieczemy 45-50 min w 180 stopniach. Życzę smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziekuje za kazdy dodany komentarz:) To wlasnie one daja mi poczucie, ze to co robie ma jakis sens. Za kazdy komentarz postaram sie odwdzieczyc.