Etykiety

niedziela, 21 lipca 2013

Bransoletka do kompleciku.

 Kolczyki, ktore juz wczesniej pokazywalam znalazly swoja nowa wlascicielke, ale nie chcialam zeby czuly sie samotnie i dorobilam do nich bransoletke, ktora tez trafi do nowej wlascicielki razem z kolczykami:)
W zwiazku z taym, ze jest w tych samych kolorach co kolczyki, rowniez pasuje do wyzwania w Skarbnicy Pomyslow na Lipiec- Paleta Barw . Uzyte koraliki z PreciosaOrnela:)



Kompletnie zapomnialam, ze 03.07.2013 moj blog obchodzil swoje pierwsze urodziny:) Trzeba pomyslec o jakims konkursiku:) Wiec zagladajcie;)

A dzis upieklam ciacho! Pycha migdalowiec.
Leci przepis dla was:)

Ciasto:
-200 ml śmietany 30% w kubku
-2/3 kubka cukru (kubka po śmietanie)
-4 duże jaja
-2 kubki mąki (kubki po śmietanie)
-1 cały proszek do pieczenia
-buteleczka (10g) olejku migdałowego

Polewa:
-75-80 g masła
-1 cukier waniliowy
-5-6 kostek mlecznej czekolady
-2 łyżki mleka
-1 czubata łyżka cukru
-100 g płatków migdałowych

WYKONANIE:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem. Wylać na tortownicę i piec 20-25 minut w temperaturze
175 st C aż się zrumieni.
Składniki polewy zagotować krótko i przełożyć na podpieczone ciasto. Zaczynać wykładać masę od boków ciasta a nie od środka gdyż może się zapaść :) Piec kolejne 10 do 15 minut.

Masa migdałowa:
-cukier, 10 dag.
-mleko, 3 łyżki
-miód płynny, 2 łyżki
-masło, 15 dag.
-płatki migdałowe, 30 dag.

Cukier, miod, mleko i masło wrzucić na patelnię ( głębszą), rozpuścić i wsypać płatki migdałowe. Ciągle mieszając smażyć 5 minut, aż zgęstnieje.
Upieczone ciasto przeciac na pol i przelozyc masa migdalowa:) 
Tadaaaaa!!!
Gotowe:)
Chcialam jeszcze dodac, ze ciasto najlepiej szybko zjesc, poniewaz po dluzszym czasie masa migdalowa strasznie twardnieje... To taki minusik tego ciasta:(
Smacznego:)



Smacznego zyczy 


10 komentarzy:

  1. soczysty komplecik!! taki egzotyczny!
    a ciacho super wygląda...lubię takie...
    to mi na święta nawet by spasowało... :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasuje na wszystko, tylko ta masa w srodku jak zastygnie to troche twarda sie robi:) Jak toffi smakuje:)

      Usuń
  2. rewelacyjny ten niebieski koralik- całość przez to bardzo oryginalna!!!Buźka!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna bransoletka.Pozdrawiam pięknie ciepło i wakacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba przyznać, że paleta barw konkursowych zachowana w 100%.
    Komplet bardzo fajny,uważam że każde kolczyki powinny mieć jakieś dodatki,by dopełniały całości,chociaż nie zawsze się tak uda.
    Na to ciasto patrząc to włącza mi się odruch Pawłowa,chyba się pokuszę i zrobię w/g przepisu,chociaż pewnie jest baardzo słodki,ale lubię migdały :)
    Wspaniałych pomysłów życzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest smaczne:) Jedyny minus to taki, ze masa jest strasznie twarda:(

      Usuń
  5. Świetna praca :)
    Bardzo dziękuję za udział w wyzwaniu w Skarbnicy Pomysłów :)

    Srebrnolistka
    DT Skarbnicy Pomysłów

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie:D ta biżuterią przypomniałaś mi wiosnę, te kolorki :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziekuje za kazdy dodany komentarz:) To wlasnie one daja mi poczucie, ze to co robie ma jakis sens. Za kazdy komentarz postaram sie odwdzieczyc.